M'k it count

Slecht voorbereide overdracht kan DGA veel geld kosten

 

Als DGA kunt u om diverse redenen af willen van uw zakelijke beslommeringen. U kunt dan uw aandelen en het bestuur van uw BV overdragen aan een derde. Maar wanneer u uw zaken niet op orde hebt en u hebt de bevoegdheid van uw opvolger niet getoetst, kan dit financieel slecht uitpakken. Ons kantoor staat u graag terzijde bij het degelijk voorbereiden van een dergelijke actie.

 

Kees niet klaar

Zo’n rammelende overdracht speelde onlangs voor Gerechtshof Den Bosch. Een DGA had alle aandelen in de BV overgedragen aan een koper tegen betaling van 1 euro. Ook was geregeld dat de DGA ontslag nam als bestuurder; de koper van de aandelen zou hem opvolgen. ‘Klaar is Kees’, zal de DGA hebben gedacht, maar Kees was niet klaar.

 

Faillissementstekort

Lang verhaal kort – daarom ontbreken details: de opvolger maakte er een potje van, al snel was de BV failliet en deugdelijke administratie ontbrak. Daarom sprak de curator zowel de oude als de nieuwe DGA-bestuurder aan op het faillissementstekort. Het Hof stelde daarnaast dat de oud-DGA zijn opvolger onvoldoende had getoetst, waartoe wel degelijk aanleiding was. De oud-DGA kwam er financieel niet best af.

 

  • Overdracht van aandelen en bestuur van een BV zonder degelijke voorbereiding kan slecht uitpakken
  • Bij een dergelijke overdracht gaan uw verantwoordelijkheden verder dan u wellicht denkt

 

>TERUG

 

© 2015 MK

 Privacyverklaring - Disclaimer - Website by Hamers